Om Galleri Lofoten
Galleri Lofoten har Norges største kunstsamling av nordnorske malerier fra perioden rundt forrige århundreskifte – en periode som av mange blir kalt gullalderen i nordnorsk malerkunst.
I galleriets første etasje finner du en rikholdig samling av malerier av anerkjente kunstnere som Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving, Adelsteen Normann, Einar Berger, Ole Juul, Thorolf Holmboe m.fl.
Galleriets andre etasje er delt inn i to avdelinger – en avdeling med akvareller av Lars Lerin og en avdeling med bilder og keramikk av H. M. Dronning Sonja.
Lars Lerin er født i Munkfors i Värmland i Sverige og bor i dag på Hammarø utenfor Karlstad. Lars Lerin har bodd flere år i Lofoten og hører med til det ypperste sjiktet av verdens akvarellmalere. Han er kjent for sin helt unike teknikk og har utviklet sin egen måte å anvende farger på. Grått, blått og oker dominerer i skiftende nyanser, og naturen står sentralt i hans kunst. Selv sier han at: «egentlig är det ljuset som er mitt motiv».
H.M. Dronning Sonjas livslange interesse for kunst har resultert i studier i kunsthistorie, en omfattende kunstsamling og egne kunstnerisk virksomhet. Dronningen har studert ulike teknikker og gått i lære hos en rekke kunstnere. Tre Reiser Tre Landskap med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl i 2012 og Texture med Magne Furuholmen i 2016 er to av de mest sentrale kunstprosjektene. Utstillingen viser en rekke arbeider av H.M. Dronning Sonja der hun bruker ulike teknikker som litografi, monotypi, etsning, tresnitt og aquatint. Utstillingen viser også et variert utvalg av Dronningens keramiske arbeid.
I galleributikken finner du et utvalg av kunstbøker, postkort og plakater av kunstnerne som er utstilt.
I kafeen kan du nyte et glass vin og et oste-fat fra den lokale osteprodusenten Aalan Gård. Vi serverer også nytrukket kaffe og økologisk bakverk fra bakeri Unseld.
En kort oppsummering
Det som gjør Galleri Lofotens samling så viktig både i regional og nasjonal sammenheng er at det her er samlet en rekke av de maleriene som gjorde at nordmenn over hele landet fikk øynene opp for den praktfulle naturen i Lofoten. For som jeg har fremhevet over, ser vi gjennom de bildene som finnes omkring oss. På 1700-tallet var f. eks. fosser noe som bare interesserte dem som kunne utnytte dem til ett eller annet formål, f. eks. mølledrift el.lign.
Men da malerne på slutten av 1700-tallet og i begynnelsen av det neste århundre begynte å male fosser, endret dette seg. For en malt foss kan ikke brukes til noe annet enn å se på og beundre. Og dette førte til at man litt etter litt begynte å oppfatte fosser som et fenomen som var verdifullt i seg selv – uten tanke på noen anvendelse av den. Kort sagt – fosser ble på denne måten et estetisk fenomen. Og det er dette som har begrunnet alle aksjonene for å redde fosser som lokale og nasjonale myndigheter har villet legge i rør.
Slik har kunsten mye større betydning enn man tenker på. Og det gjelder også malerier av Lofoten. Den turistnæring som i dag er nesten like innbringende for Lofoten som fiskeriene, skyldes først og fremst at hele regionen er blitt estetisk attraktiv på grunn av de mange maleriene som har malt frem denne praktfulle naturen – fra Otto Sinding og frem til Einar Berger. Men faktisk lenger frem enn det også, for den svenske akvarellmaleren Lars Lerin (1954-) har gjennom en lang rekke malerier fra Lofoten, hvor han bodde i hele 12 år, gitt oss et helt annet inntrykk og en annen oppfatning av dette landskapet.