Thorolf Holmboe
Hans Gudes siste elev

Thorolf Holmboe (1866–1935) var en maler fra Vefsn i Nordland, som vokste opp i Tromsø hvor han tok artium før han gikk på krigsskolen i Oslo. Men så brøt han opp og reiste til Berlin og ble Hans Gude siste elev.

Etter utdannelsen reiste han til Paris og fikk se både japanske tresnitt, malerier av de engelske Prerafaelittene og de Gauguin-beslektede Nabis-kunstnerne. Der ble han også opptatt av kunsthåndverk og design som kom til å bli et viktig område for hans skapende virksomhet. Han laget en rekke skisser for bokbind, sølvvarer, porselen, tekstiler, plakater, frimerker osv. 

Men for oss er det maleren Homboe som er av størst interesse. Han var nyromantiker i 1890-årene, slik maleriet Nordlandsbåt foran fabrikkpiper fra 1897 vitner om – et interessant bilde fordi det har en kontrast som er sjelden innenfor det nyromantiske maleriet, nemlig mellom en vakker aftenstemning og en fabrikk med høye piper som røyken stiger opp av.

Thorolf HolmboeHomboe har flere malerier med midnattsol, som Skarv i midnattsol (u. dat.). Likevel var han ikke den første som malte midnattsol, for det var Adelsteen Normann.

Holmboe, som var en del av Oslos kunstnermiljø – han var blant annet venn av Edvard Munch – malte bilder hvor han anvendte en blanding av düsseldorferne teaterperspektiv og det nyere realistiske tett-på. Kirkegård i Lofoten (ca. 1900) er et eksempel på det. I Ærfugl (1918) ser vi en rekke ærfugl som flyr lavt over vannet med snekledde fjell i bakgrunnen. Det kan minne om hans akvarell fra 1894 med tittelen Der skreg en fugl, som viser en skarv som flyr over havet en uvanlig grå dag. Det er plassert på en bokside, innrammet av en stilisert fugl som brer vingene sine rundt bildet. Nederst er Vilhelm Krags dikt med samme navn skrevet inn.

Holmboe var som nevnt skapende på mange felt, og han gled uten problemer inn i de fleste av tidens -ismer, og det har gjort det vanskelig å si hva hans egenart besto i. Det er nok én av grunnene til at han har glidd litt ut av kunsthistorien.

Image

Otto Sinding

Image

Eilert Adelsteen Normann

Image

Ole Juul

Image

Gunnar Berg

Image

Thorolf Holmboe

Image

Even Ulving

Image

Einar Berger

Image

Lars Lerin

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen

Utstillinger / Avdelinger

Utstilling med bilder av Lars Lerin

Hele 2023

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen (1962) er aktør på en rekke kulturelle arenaer med bred internasjonal erfaring gjennom sitt virke som musiker og billedkunstner. Som billedkunstner arbeider Furuholmen på kryss og tvers av medier og teknikker. Han har særlig utmerket seg som grafiker, og de senere år som skulptør. Den kunstneriske bakgrunnen som maler, grafiker og keramiker har han som elev av Kjell Nupen.

Utstilling med bilder av Lars Lerin

Hele 2023

Lars Lerin

Lars Lerin har bodd flere år i Lofoten og hører med til det ypperste sjiktet av verdens akvarellmalere. Se mer

Lofotmalerne

Fast utstilling

Lofotmalerne

En rikholdig samling av malerier av anerkjente kunstnere som Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving, Adelsteen Normann, Einar Berger, Ole Juul, Thorolf Holmboe m.fl. Se mer

Arrangementer / Eventer

Link to Destination Lofoten