Gunnar Berg
Et kort liv med mye kunst

En annen maler – Gunnar Berg (1863–93) fra Svolvær – ble også hjulpet til rette av Adelsteen Normann. Han døde så alt for ung, men fikk malt en del fine bilder fra Lofoten.

Med urette ble han anklaget for å følge i hælene på Otto Sinding, men det er bare tilsynelatende.

For studerer vi bildene hans nærmere – malerier som Fra Svolvær havn (ca. 1887), Fra Svolvær (u.dat), Begravelse på Reine (u.dat.) og ikke minst mesterverket Fra Reine (antag. 1889) – blir det for det første klart at han ikke opererte med en panorama-synsvinkel som Sinding, men med düsseldorferne teaterperspektiv, og for det andre at han var langt mer opptatt av de maleriske aspektene enn sin forgjenger. Det kan vi se særlig klart akkurat av hans maleri Fra Reine, hvor hans behandling av båtens speiling på havoverflaten viser hans koloristiske potensial.

Gunnar BergOg det forteller også hans nesten monokrome Begravelse på Reine, hvor han opererer primært med grånyanser som viser hans koloristiske evner. Sammenligner vi det med Otto Sindings Begravelse i Lofoten er forskjellene iøynefallende både i perspektiv, i måten motivet er tilrettelagt på og ikke minst i malemåte.

Gunnar Bergs hovedverk – men kanskje ikke hans beste bilde – er Trollfjordslaget fra 1890, opprinnelig malt for Svolvær kommunes Rådhussal, men nå i Gunnar Berg-galleriet i Svolvær. Her maler han frem syv episoder av det historiske slaget i Trollfjorden mellom fiskerne og fiskeoppkjøperne. Det er en blanding av historiemaleri og landskap, og bygget opp på en måte som ligner et alterbilde – med et stort midtbilde og tre mindre malerier på hver side, i en ramme han selv har tegnet.

Gunnar Berg døde bare 30 år gammel av kreft i Berlin, men ble begravet i Svolvær. Han var virkelig én av de unge døde som likevel fikk utrettet mye i den korte tiden han fikk virke.

Image

Otto Sinding

Image

Eilert Adelsteen Normann

Image

Ole Juul

Image

Gunnar Berg

Image

Thorolf Holmboe

Image

Even Ulving

Image

Einar Berger

Image

Lars Lerin

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen

Utstillinger / Avdelinger

Utstilling med bilder av Lars Lerin

Hele 2023

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen (1962) er aktør på en rekke kulturelle arenaer med bred internasjonal erfaring gjennom sitt virke som musiker og billedkunstner. Som billedkunstner arbeider Furuholmen på kryss og tvers av medier og teknikker. Han har særlig utmerket seg som grafiker, og de senere år som skulptør. Den kunstneriske bakgrunnen som maler, grafiker og keramiker har han som elev av Kjell Nupen.

Utstilling med bilder av Lars Lerin

Hele 2023

Lars Lerin

Lars Lerin har bodd flere år i Lofoten og hører med til det ypperste sjiktet av verdens akvarellmalere. Se mer

Lofotmalerne

Fast utstilling

Lofotmalerne

En rikholdig samling av malerier av anerkjente kunstnere som Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving, Adelsteen Normann, Einar Berger, Ole Juul, Thorolf Holmboe m.fl. Se mer

Arrangementer / Eventer

Link to Destination Lofoten